Originile fotbalului

Fotbalul este unul dintre cele mai populare, apreciate si urmarite sporturi din intreaga lume. Acesta imbina cu succes abilitatile de intuitie, forta, de viteza si chiar de inteligenta a jucatorilor.

Numele sau provine din englezescul „football”, unde „foot” inseamna „picior” si „ball” inseamna „minge”. Astfel, aceasta denumire sugereaza  caracteristica principala a acestui sport, si anume ca jocul impune lovirea unei mingi cu piciorul.

In jurul originii fotbalului se invart mai multe teorii conform carora acest sport exista inca din antichitate, dar nu sub aceeasi forma de acum. De exemplu primul joc care impunea o minge , conform unor surse, ar fi avut loc in China, mai apoi s-a dezvoltat si in Japonia, dar mai mult sub forma unei ceremonii.

 

Fotbalul, in forma sa actuala a luat nastere in Anglia, la mijlocul secolului al XIX lea. Pe atunci acest sport era foarte popular acolo. Se juca mai ales in scoli, pregum Rugby si Eton. La Rugby, regulile jocului permiteau atingerea mingii cu mana, in schimb la Eton, nu. Astfel in 1863 s-a infiintat prima Federatie de Fotbal. Aceasta a impus reguli noi de joc: in fotbal mingea se atinge doar cu piciorul iar mingea trebuia sa aiba o dimensiune si o greutate specifica. Astfel, ca urmare a celor intamplate, sportul s-a impartit in doua activitati diferite: fotbal si rugby.

Conform historia.ro „tot în această perioadă au apărut primele cluburi de fotbal cu o organizare profesionistă, bineînțeles, pe teritoriul Angliei, care există și în prezent. Printre acestea, se numără Sheffield Wednesday F.C., Nottingham Forest F.C., Brigg Town F.C., Stoke City F.C., Notts County F.C., Hallam F.C. și Sheffield F.C., cel mai vechi club din lume.”

 

Fotbalul in Romania

 

La o scurta cautare pe internet, gasim foarte multe informatii despre aparitia fotbalului in Romania. Cea mai relevanta pare a fi cea conform careia „in anul 1890, doctorul stomatolog Iuliu Weiner, s-a întors din Anglia după ce și-a terminat studiile, aducând în țară o minge de fotbal și regulile jocului scrise pe o hârtie.

Primul meci oficial de fotbal din Romania a fost jucat în apropiere de Șoseaua Kiseleff, Bucuresti pe un teren improvizat. Românii doar priveau. Competitorii erau englezi și germani, angajați în industria textilă sau petrolieră la București, Ploiești sau Câmpina.

Prima competiție fotbalistică internă a fost Cupa ASAR (Asociațiunea Societăților Atletice din România), fondată în octombrie 1909. A cuprins trei cluburi: Colentina și Olimpia din București (care a câștigat titlul), și United din Ploiești. Primul campionat național a fost Divizia A, iar cele mai titrate echipe românești din perioada interbelică sunt Venus București, cu opt titluri și Chinezul Timișoara cu șase titluri consecutive.

 

Cel mai cunoscut club sportiv din Romania de dupa razboi, este  „Steaua București, care în 1986 a fost prima echipă din estul Europei și singura din România ce a câștigat Cupa Campionilor Europeni. De asemenea, în 1989 a mai jucat o finală a Cupei Campionilor Europeni. Este clubul cu cele mai multe titluri, 25, și cele mai multe Cupe ale României, 21. Rivala Stelei, Dinamo București, a câștigat 18 titluri și 13 cupe, și a jucat o semifinală a Cupei Campionilor Europeni în 1984, iar în 1990 semifinala Cupei Cupelor UEFA.” (via Wikipedia.org)

 

Dimensiunile terenului de fotbal

 

In lumea fotbalului, dimensiunile oficiale sunt cele decise de FIFA ( The Federation Internationale de Fotball Association).

Conform prevederilor FIFA, un teren de fotbal trebuie sa aiba dimensiuni minime si maxime specifice:

 

 • lungimea trebuie sa fie intre 90m-120m;
 • latimea trebuie sa fie intre 45m-90m

 

Pentru meciurile internationale, regulile sunt ceva mai stricte:

 

 • lungimea trebuie sa fie intre 100m-110m;
 • latimea trebuie sa fie intre 64m-75m

 

 

 

Linia de margine este de fapt lungimea terenului de fotbal.

 

Linia de poarta reprezinta latimea terenului de poarta.

 

Linia mediana imparte terenul in doua parti egale.

 

Cercul central are o raza de 9.15m iar in mijlocul acestuia se afla linia centrala, locul unde este pusa mingea in joc.

 

Zona de pedeapsa (penalty) este dreptunghiul mai mare in care este integrata si zona de gol. Acesta trebuie sa masoare 40.32m x 16.5m.

 

Zona de gol este dreptunghiul mai mic din interiorul zonei de penalty. Acesta trebuie sa masoare 18.32m x 5.5 m.

 

Punctul de penalty trebuie sa fie centrat la 11 metri de la linia de poarta.

 

Suprafata de joc

 

In ce priveste suprafata de joc, aceasta poate fi formata din iarba naturala sau sintetica. In ultimii ani, o data cu evolutia tehnologiei, s-a observat o trecere usoara de la gazonul natural la cel artificial. Cele mai importante motive care au dus la aceste schimbari sunt:

 

 • Conditii optime de joc, mai sigure;
 • Posibilitatea de utilizare multisport;
 • Utilizarea permanenta a gazonului, indiferent de conditiile meteorologice;
 • Costuri reduse de intretinere;
 • Prietenos cu mediul inconjurator: eliminarea consumului de apa, a pesticidelor, a erbicidelor; folosirea cauciucului SBR sau EPDM ca material de umplere;
 • Instalare rapida: pe un teren cu suprafata de 7000 mp, echipa noastra de specialisti, de la Hattrick Sport, poate monta gazonul sintetic in aproximativ 6-10 zile;
 • Pretabil atat pentru terenurile de amatori cat si pentru cele profesionale;
 • Aspect mereu impecabil al terenului de joc.

 

Gazonul artificial sportiv a fost conceput special pentru a sustine atat tehnica jocului cat si pentru a oferi confort jucatorilor in timpul meciurilor sau antrenamentelor. De aceea exista mai multe tipuri de gazon sintetic pentru fotbal, ce se diferentiaza prin urmatoarele caracteristici:

 

 • inaltimea firului de iarba: de la 40 mm pana la 67 mm;
 • tipul firului de iarba: fibrilat sau monofilament;
 • forma firului de iarba;
 • densitatea firelor de iarba pe metrul patrat;
 • modelul cusaturilor;
 • culoarea firului de iarba: verde inchis, verde deschis, verde natural sau bicolor.

 

In functie de necesitatile dumneavoastra, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 0722 112 333 sau sa ne  trimiteti o solicitare pentru o oferta de pret pe mailul contact@gazonsportiv.ro ori direct de pe site-ul  https://www.gazonsportiv.ro/  si unul din specialistii nostri va va contacta pentru a va oferi cea mai buna solutie.