Gazon Sportiv

Dimensiunile terenului de minifotbal

LICEUL EUDOXIU HURMUZACHI RADAUTI

Minifotbalul – unul dintre sporturile cele mai populare din Romania

Minifotbalul este un joc de fotbal cu mai putini jucatori in comparatie cu cel standard. El se joacă în format 6 la 6, fiecare echipă are câte 5 jucători de câmp și 1 portar iar suprafața de joc este acoperita de un gazon artificial special jocului de minifotbal.

Noi, echipa de la  Hattrick Sport propunem folosirea gazonului artificial cu inaltimea firului de iarba de 50 mm. Dimensiunea recomandata de noi pentru un teren de minifotbal este de 42m x 22m, cu suprafata de joc de 40m x 20 m si 1 m spatiu de protectie pe fiecare latura. Tipul de gazon pe care il folosim la amenajarea terenurilor de fotbal este unul premium, ceea ce inseamna ca firele de iarba sunt mai dese in comparatie cu varianta standard . Acestea sunt de tip monofilament ( fire individuale) si sunt fabricate din 100% polietilena, material plastic maleabil, moale, astfel incat sa nu juleasca pielea jucatorilor care ajung in contact cu gazonul artificial. De asemenea este foarte rezistent la actiunile mediului inconjurator: nu ingheata si nu se decoloreaza de la razele UV.

In anul 2007, in Romania a aparut o organizatie care doreste sa promoveze minifotbalul la toate nivelurile prin incurajarea participarii persoanelor de diferite vârste în competiţii sportive dedicate exclusiv amatorilor. Aceasta organizatie se numeste Federaţia de Minifotbal din România (FMR). Aceasta a intocmit un „REGULAMENT DE JOC – MINIFOTBAL„.

Regula numarul unu se refera la dimensiunea si caracteristicile terenului de minifotbal, asa cum vom vedea in urmatoarele randuri:

WhatsApp Image 2020 07 15 at 15.19.06

„Regula 1 – Terenul de joc

(1) Jocurile se vor disputa numai pe suprafete cu gazon artificial

(2) Dimensiuni:
Terenul de joc trebuie sa aiba o forma dreptunghiulara. Lungime liniilor de margine trebuie in toate cazurile trebuie sa fie mai mari decat lungimea liniilor de poarta.
Lungime: min. 38 m, max. 42m.
Latime: min. 18 m, max. 22 m.

 (3) Linii de marcare a terenului de joc:

Terenul de joc trebuie sa fie marcat cu linii vizibile. Liniile fac parte integranta din spatiul pe care-l delimiteaza.Liniile de demarcatie mai lungi se numesc linii de margine, iar cele mai scurte se numesc de poarta.
Terenul de joc va fi impartit in doua jumatati egale prin linia mediana.
Punctul de la centrul terenului va fi marcat la mijlocul liniei mediane.
Intre linia de margine, linia de poarta si gardul imprejmuitor sau mantinele, banci de rezerva, balón, etc,trebuie sa fie o distanta minima de 1 m.

(4Suprafata de pedeapsa:

La fiecare capat al terenului se va delimita o suprafata de pedeapsa cu urmatoarele caracteristici:
• se vor trasa doua linii perpendiculare pe linia de poarta, la o distanta de 6 m de la central portii.
• aceste linii se vor intinde pe terenul de joc pe o distanta de 6 m si vor fi unite printr-o linie paralel cu linia de poarta.
• exista si posibilitatea ca aceasta suprafata sa fie sub forma unui semicerc astfel: se vor trasa sferturi de cerc cu o raza de 6 m (masurat de la partea interioara a stalpilor portilor) incepand de pe linia portii in terenul de joc, unite intre ele cu o linie dreapta paralela cu linia portii(la o distanta de 6m de linia portii)

(5) Punctul de pedeapsa:

In preajma fiecarei suprafete de pedeapsa va fi marcat vizibil un punct situat pe o linie perpendiculara pe linia de poarta, la 7 m din mijlocul liniei de poarta. Acesta este punctul de pedeapsa. De
asemenea se va marca un punct in aceleasi conditii la distanta de 9 metri pentru executarea loviturilor pedeapsa acordate in conditiile prevazute la regula 10.

(6Zona de inlocuire:

Zona de inlocuire se afla langa linia de margine, in fata bancilor de rezerva, pe la linia de mijloc. Jucatorii trebuie sa efectueze inlocuirea pe la mijlocul terenului.

WhatsApp Image 2020 07 03 at 153720 768x576

(7Portile:
Portile trebuie ridicate la mijlocul liniei de poarta.
Portile trebuie plasate intre doi stalpi verticali care sunt legate de o bara transversala paralela cu linia de poarta.
Distanta interioara dintre cei doi stalpi va fi de 3 m, partea inferioara a barei transversale se va afla la
o inaltime de 2 m de linia portii.
Plasele de la porti sunt obligatorii si vor fi prinse astfel incat sa nu jeneze portarul.
In scopul prevenirii accidentelor, portile trebuie bine fixate.
Diametrul stalpilor si a barei transversale este de minim 6 cm, maxim 12 cm.”

 

(7Portile:
Portile trebuie ridicate la mijlocul liniei de poarta.
Portile trebuie plasate intre doi stalpi verticali care sunt legate de o bara transversala paralela cu linia de poarta.
Distanta interioara dintre cei doi stalpi va fi de 3 m, partea inferioara a barei transversale se va afla la
o inaltime de 2 m de linia portii.
Plasele de la porti sunt obligatorii si vor fi prinse astfel incat sa nu jeneze portarul.
In scopul prevenirii accidentelor, portile trebuie bine fixate.
Diametrul stalpilor si a barei transversale este de minim 6 cm, maxim 12 cm.” 

 

Avantajele minifotbalului

Pe un teren de minifotbal jucatorii de toate nivelurile si varstele au posibilitatea sa isi dezvolte tehnica, sa se bucure mai mult de joc si sa isi dezvolte abilitatile. Terenul de minifotbal este ideal pentru invatare si formare. Astfel: 

  • jucatorii ating mingea mai des; 
  • jucatorii sunt implicati mai des in confruntari unu la unu;
  • jucatorii au mai multe sanse de marcare;
  • portarii sunt chemati in aparare mai des.

In Romania, terenurile de minifotbal sunt cele mai populare. Ele sunt construite mai ales pentru scoli cat si pentru proiecte de bussines. Datorita dimensiunilor reduse, constructia terenurilor de minifotbal implica costuri mai mici, ceea  ce reprezinta un avantaj pentru orice proprietar care isi doreste sa obtina un profit de pe urma acestora.

De luat in considerare si faptul ca se pot forma mai usor echipele, avand in vedere ca acestea sunt alcatuite din mai putini jucatori. Astfel proprietarii terenurilor se pot bucura de un trafic mai intens si automat de o rentabilitate pe masura.

Sportul amator este in continua dezvoltare in tara noastra, iar noi, cei de la HATTRICK SPORT sustinem acest lucru prin implicarea noastra in constructia de baze sportive cu gazon artificial, tartan sau suprafata poliuretanica. 

Viziunea noastra este ca in Romania sa se poata bucura oricine de un teren de sport adecvat pentru practicarea jocurilor sportive,  atat iubitorii sportului de performanta cat si cei care practica sportul ca motiv de recreere, antrenament fizic sau socializare.

Pentru ca stim cat de importante sunt bunele conditii de lucru in orice domeniu si cum acestea pot contribui la evolutia noastra intr-o anumita arie de activitate, am ales sa comercializam doar produse premium, special concepute pentru buna desfasurare a jocurilor. Astfel reusim sa venim in ajutorul si in dezvoltarea noilor talente sportive, care, in timp ar putea sa ne onoreze tara.

Faptul ca fostii clienti ne recomanda mai departe, ne demonstreaza ca am reusit ce ne-am propus, si-anume sa oferim cele mai bune solutii la cerintele clientilor nostri.

Cateva exemple de clienti multumiti:

  • DIRECTIA JUDETEANA DE TINERET SI SPORT IASI
  • LICEUL SPORTIV VASLUI 
  • DEDEMAN
  • CENTRUL CULTURAL JUDETEAN ARAD
  • MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
  • JANDARMERIA ROMANA

De asemenea, colaboram cu PRIMARII, UNIVERSITATI si SCOLI de pe intreg teritoriul Romaniei. 

Deschide chat
Ai nevoie de ajutor?
Echipa Gazon Sportiv