Gazon Sportiv

Intretinerea terenurilor sportive cu gazon artificial

DRAG BRUSH MAIN

Contrar aparentelor sau asteptarilor, gazonul artificial necesita si el o intretinere periodica. Fata de gazonul natural, intretinerea gazonului artificial este  mai putin costisitoare si acest lucru face ca in timp un teren sportiv amenajat cu gazon artificial sa fie mai ieftin. Procedurile de mentenanta corecte garanteaza conditii optime de joc, astfel incat performantele tehnico sportive sa ramana neschimbate si sa garanteze mentinerea parametrilor biomecanici, cum ar fi: revenirea si rularea mingii, absorbtia socului, capacitatea buna de tractiune. In plus, o intretinere corecta limiteaza riscul de ranire a sportivilor si prelungeste durata de viata a terenului sintetic.

Problemele clasice care pot aparea la gazonul artificial sunt:

 • Neuniformitatea umpluturii de nisip cuartos / granule de cauciuc;
 • Compactarea straturilor de infill;
 • Deterioararea gazonului artificial ( rupere fire de iarba, dezlipire lipituri );
 • Curatarea si eventual dezinfectarea stratului de gazon artificial. 

In functie de cat de des este utilizat terenul, operatiunile de mentenanta includ:

 • Perierea terenului pentru a ridica iarba pliata si eventual pentru a-i schimba directia, astfel se evita expunerea la soare doar a unei laturi;
 • Perierea terenului pentru a inlatura murdaria, frunzele, hartiile, mucurile de tigara, etc., deoarece la un moment dat murdaria ar putea forma un strat nedrenant, mediu ideal pentru aparitia muschiului;
C53Ure7XEAMnCBX

 

 • Redistribuirea si nivelarea infillului. Jucand, la fel ca si la gazonul natural, si cel sintetic se uzeaza mai mult in anumite locuri. In aceste puncte umplutura se misca creand goluri si prin urmare materialul trebuie redistribuit. De asemenea acest lucru se poate intampla si dupa niste ploi abundente. Astfel, lunar ar trebui controlata inaltimea umpluturii si redistribuita uniform. 
 • In fiecare an este necesar, de asemenea, sa verificati cantitatea de umplutura prezenta pe teren si apoi sa decideti daca trebuie sau nu sa completati cu material ( in special in cazul granulelor de cauciuc ). Dupa cativa ani de viata a gazonului, poate fi necesara inlocuirea partiala  sau totala a infillului, operatie care poate fi practicata cu ajutorul utilajelor;
 • Atunci cand este necesar, trebuie colectate metalele, lanturile, inelele, alte materiale/deseuri,etc., acestea putand fi foarte periculoase pentru caderi.
 • Intretinerea profesionala reprezinta curatarea umpluturii cu utilaje speciale care au capaciatatea sa lucreze pana la adancimea de 2-3 cm sau cu utilaje care ajung pana la 5 cm. Practic aceste masinariii aspira toata murdaria care cade pe suprafata de joc: mizeria intra intr-un recipient iar umplutura cade inapoi pe sol dupa ce trece printr-un recipient cu diverse gauri. De asemenea, aceasta operatiune implica si uniformizarea straturilor de infill pe toata suprafata terenului de sport. 
Utilaj pentru curatarea gazonului artificial
IMG 20180525 112642
 • Pentru a se evita ruperea firelor de iarba si chiar a gazonului in zonele de imbinare ( lipitura ), trebuie respectata incaltamintea adecvata pentru fiecare tip de gazon artificial. In cazul in care apar rupturi sau dezlipiri trebuie intervenit cat mai repede pentru repararea acestora astfel incat sa nu patrunda stratul de infill sub gazonul artificial. 
 • Ultima, dar nu in ultimul rand, sunt procedurile de prevenire a bolilor. Chiar daca in momentul de fata nu exista nicio regula din partea Federatiei de fotbal, poate fi utila dezinfectarea terenului o data la ceva timp prin utilizarea substantelor specifice. In SUA aceasta practica exista deja.
Utilaj pentru dezinfectarea terenurilor sportive
IMG 27049203757
 • Pentru durata de viata cat mai indelungata a gazonului artificial, este importanta si respectarea urmatoarelor reguli: nu tranzitati cu vehicule sau masini foarte grele pe iarba; nu lasati pentru mult timp materiale grele pe gazonul sintetic si nu aruncati tigari aprinse, produse inflamabile sau alte deseuri.

Pentru orice alte detalii referitoare la terenuri de sport sintetice ne puteti contacta si specialistii nostri va vor oferi cele mai bune solutii. Ne recomanda experienta din 2008 in domeniul amenajarii terenurilor sportive cu gazon artificial, calitatea terenurilor efectuate cu material premium si clientii multumiti. 

Deschide chat
Ai nevoie de ajutor?
Echipa Gazon Sportiv