Logo.png

Terenul de tenis-dimensiuni și tipuri de suprafețe

teren multisport gazon artificial Bacau 2

Tenisul modern de astăzi este un sport apărut în Anglia la sfârșitul secolului al XIX-lea, jucat fie între doi jucători (simplu), fie între două echipe a câte doi jucători (dublu). Aceștia trebuie să lovească  mingea cu racheta și să o trimită la jumătatea terenului adversarului, încercând să marcheze un punct. Pentru a reuși acest lucru este nevoie ca adversarul să rateze lovirea mingii după prima săritură a acesteia.

DIMENSIUNILE TERENULUI DE TENIS

Suprafața terenului de tenis are o formă plană, dreptunghiulară, cu următoarele dimensiuni:

  • Lungime fixă de: 23,77 m
  • Lățime pentru jocul de simplu: 8,23 m
  • Lățime pentru jocul de dublu: 10,97 m

Terenul este împărțit în două părți egale printr-un fileu, ce are înălțimea de 0,91 m în centru și 1,07 pe laterale. Acesta este susținut de doi stâlpi, fixați în afara spațiului de joc, la o distanță de 0,91m de la marcaje.

Fiecare jumătate de teren este marcat cu linii de serviciu, cu ajutorul cărora se formează:

  • Chenarul de serviciu

Este acea porțiune de teren, cea mai apropiată de fileu, formată din două chenare egale,, numită adesea T unde jucătorul servește mingea. Această suprafață este delimitată prin linia de serviciu, trasată perpendicular pe liniile laterale, la o distanță de 6,40m de la fileu.

  • Chenarul din spate

Este zona dintre linia de bază și linia de serviciu. Are o lungime de 5,50m și reprezintă spațiul de mișcare al jucătorului.

Lățimea ambelor chenare diferă în funcție de tipul jocului și este delimitată de o linie laterală numită și linie laterală pentru jocul de simplu.

Astfel, pentru jocul de simplu chenarele au o lățime de 8,23m iar pentru jocul de dublu se folosește toată suprafața terenului, și anume 10,97m.

Pentru buna desfășurare a jocului este nevoie de câțiva metri suplimentari de teren dincolo de suprafața de joc propriu zisă.

Federația Internațională De Tenis recomandă următoarele dimensiuni pentru suprafața totală a terenului de tenis:

  • 37 x 18 = 666 mp → cerințe competiționale
  • 34 x 17 = 578 mp → fără cerințe competiționale
Teren multisport tenis fotbal page 0001 1

TIPURI DE SUPRAFEȚE DE JOC

Principalele suprafețe de joc al terenului de tenis sunt:

tennis 5
  • IARBA NATURALĂ

Este cel mai vechi tip de teren de tenis.

Din punct de vedere tehnic, terenul de tenis cu iarbă naturală oferă un joc foarte rapid și spectaculos. Mingea sare cu rapiditate, astfel nu oferă mult timp jucătorului să se pregătească pentru lovitură. De aceea este preferat de jucătorii de atac care au ca principală abilitate serva.

Din cauza faptului că mentenanța sa este una destul de costisitoare, acest tip de suprafață este aleasă de cluburile cu posibilități financiare mari, cum ar fi WIMBLEDON, unde se organizează turnee de Grand Slam.

41d5237c630088a93a840d0f9227df04
  • ZGURA

Zgura este o suprafață de joc lentă ce produce salturi ale mingii mai înalte în comparație cu alte suprafețe. De aceea meciurile desfășurate pe acest tip de teren sunt de durată mai lungă. Viteza mingii este redusă considerabil fapt pentru care jucătorii au nevoie de multă forță fizică pentru a o returna, astfel încât sa își pună adversarul în dificultate. Este o suprafață foarte

potrivită pentru începătorii acestui sport dar și pentru profesioniști. Datorită recuperării lente a mingii, jucătorii au timp sa își pregătească loviturile și să își construiască o strategie de joc.

Impactul asupra corpului este unul mediu. Jucătorii care apreciază această suprafață sunt încântați de ușurința de mișcare ce se datorează faptului că pot aluneca în momentul paselor.

Fiind un teren natural, „viu”, la fel ca și gazonul natural, zgura este imprevizibilă și poate influența tehnica jocului, în special din cauza găurilor ce se pot forma pe teren care produc sărituri neregulate ale mingii.

Terenul de tenis cu zgură  are un cost mic de realizare însă mentenanța sa este destul de costisitoare deoarece este o suprafață destul de afectată de condițiile meteo. La nivel de întreținere, zgura  este clasată pe locul al doilea, după gazonul natural.

Cel mai puternic turneu pe zgură este Turneul de tenis ROLAND GARROS, unul din cele mai importante turnee internaționale de tenis, cunoscut și sub denumirea de „Openul Francez”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • SUPRAFAȚA DURĂ (HARD)

Baza acestei suprafețe este betonul sau asfaltul peste care se aplică un amestec de vopsea acrilică și cauciuc.  Este un tip de teren de tenis foarte des întâlnit, mai ales în școli, datorită faptului că această suprafață implică costuri medii de execuție și ușurință la întreținere.

Suprafața dură oferă un ritm mediu meciului de tenis, fiind clasată între velocitatea ierbii naturale și ritmului lent al zgurei. Spre deosebire de celelalte suprafețe de joc, aceasta are un aspect neted și uniform ceea ce permite mingii să revină într-un ritm regulat și oarecum previzibil. Partea mai puțin plăcută este faptul că, fiind o suprafață dură, aceasta are un impact mai mare asupra corpului, putând cauza în timp probleme la nivelul articulațiilor inferioare.

Cele mai faimoase turnee de tenis care folosesc acest tip de suprafață sunt cele de Grand Slam organizate în America și Australia: US OPEN și AUSTRALIAN OPEN.

În încercarea de a îmbunătăți suprafețele de joc clasice, folosite în cele mai importante turnee de tenis, de-a lungul timpului au apărut și alte pardoseli pentru terenurile de tenis. Printre cele mai eficiente sunt suprafețele din tartan și gazon artificial.

c8908cc7ca4bf43763937b1b44d16815
  •  TARTAN

Tartanul este format din mai multe straturi de granule de cauciuc și poliuretan. Ca și velocitate se aseamănă cu suprafața din ciment însă elasticitatea

si textura aduce aminte de suprafața din zgură. Fiind un material foarte moale, tartanul este mai comod și automat are un impact asupra 

corpului mult mai redus față de celelalte suprafețe.

Este un tip de teren mai costisitor însă este considerat o investiție pe termen lung deoarece rezistă cel mai bine în timp. Necesită o întreținere minimă, foarte ușor de realizat și poate fi utilizat în orice sezon.

c8908cc7ca4bf43763937b1b44d16815
  • GAZON ARTIFICIAL

Gazonul artificial pentru tenis este o suprafață considerată „hard” însă mult mai elastică și confortabilă, datorită filamentelor drepte și rezistente. Această suprafață garantează mingii un salt ceva mai larg, similar cu zgura dar mai controlat si mai stabil.

hattrick sport teren tenis gazon artificial

Terenul de tenis cu gazon artificial necesită umplutură cu nisip cuarțos. Avantajele acestui infill sunt mai multe, printre care:

  • oferă terenului de tenis stabilitate și durabilitate;
  • în funcție de preferințele fiecărui club, din ajustarea cantității de nisip se formează o suprafață mai moale sau mai tare;
  • umplutura de nisip facilitează alunecarea, o caracteristică foarte căutată de jucătorii de tenis;

Un avantaj al terenurilor de sport cu iarbă artificială, de luat în considerare, este proprietatea drenantă a acestora. Dacă la suprafețele clasice, jocul după intemperii este aproape imposibil, gazonul artificial oferă posibilitatea jucătorilor să îl folosească indiferent de condițiile meteo. Această calitate este foarte importantă în special pentru proprietarii de cluburi/terenuri sportive, deoarece pot avea profit de pe urma terenului cu gazon sintetic fără întrerupere, pe tot parcursul anului, indiferent de vreme.

La aceste atuuri se mai adaugă:

  • costuri mici de întreținere deoarece gazonul sintetic nu necesită curățare după fiecare meci;
  • rezistență mai mare la uzură;
  • nu este murdar: are mereu aspect estetic și curat.

Proprietarii terenurilor de sport aleg din ce în ce mai des gazonul artificial datorită condițiilor de joc mult îmbunătățite și ușurinței de gestionare a acestei suprafețe.

AMENAJAREA UNUI TEREN DE TENIS

Tenisul este sportul cu cele mai multe suprafețe de joc. În funcție de abilitățile fiecărui jucător aceștia preferă suprafețe diferite.

Luând în considerare caracteristicile fiecărei suprafețe enumerate mai sus, putem trage concluzia că pardoselile de ultimă generație sunt cele mai potrivite pentru varietatea preferințelor din rândul jucătorilor și a propietarilor de terenuri sportive.

Tartanul și gazonul artificial, de exemplu, îndeplinesc condițiile tehnice pentru a oferi un joc la fel de spectaculos ca și suprafețele naturale, însă în condiții mai bune, mai confortabile și în orice sezon.

Logo mare Hattrick Sport

Compania HATTRICK SPORT, specializată în construcția terenurilor sportive sintetice, oferă servicii complete de amenajare a spațiilor verzi și a terenurilor de sport.

Corectitudinea și experiența în industrtia gazonului artificial ne-a adus prilejul de a face parte din comunitatea de membri a unui consiliu internațional de gazon sintetic, și anume ESTC (EMEA  SYNTHETIC TURF COUNCIL).  Acest lucru ne-a confirmat faptul că oferim clienților noștri soluții potrivite și prețuri corecte ( pe principiul calitate/preț).

Dacă sunteți în căutarea unei firme care să se ocupe de proiectul dumneavoastră cu profesionalism, care să vă dea răspunsuri și soluții prompte la solicitările dumneavoastră precum și consiliere tehnică și de întreținere, chiar și după finalizarea lucrărilor, vă invităm să ne trimiteți o cerere pentru o ofertă de preț de pe site-ul nostru www.gazonsportiv.ro sau să ne contactați la numărul de telefon 0722 112 333.

 

Deschide chat
Ai nevoie de ajutor?
Echipa Gazon Sportiv